SWOT analizi; bir markanın ya da firmanın güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehditleri tespit edip yeni stratejilerine zemin hazırlamaktır. SEO çalışmalarında da büyük öneme sahip olan SWOT analizi hakkındaki tüm detayları bu yazımızda anlatacağız.
SEO çalışmaları için zaman ve emek harcayan her işletme, rakiplerini ve kendi çalışmalarını yakından inceleyip tespitlerde bulunmalıdır. Tespit edilen noktalar detaylı bir şekilde analiz edilmeli ve mevcut strateji gözden geçirilmelidir. Bu çalışmalarının yapılabilmesi için SWOT analizi hakkında bilgiye sahip olunmalı ve bu bilgiler SEO ile ilişkilendirilmelidir.
İşletmenizin başarısız olduğunu düşünüyorsanız, piyasaya yeni bir ürün ya da hizmet sunmayı planlıyorsanız stratejinizi oluşturmadan önce mutlaka SWOT analizi gerçekleştirmelisiniz.
İçindekiler
SWOT Analizi Nedir?
SWOT analizi; Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. SWOT analizi, işletmenizin mevcut durumdaki güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri tarafsız bir bakış açısı ile incelemenizi sağlamaktadır. Yapacağınız analizler, rakiplerinizin karşısında ne pozisyonda olduğunuzu ve başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini ortaya koyacaktır.
SWOT analizini oluşturan 4 bileşeni yani SWOT analizinin nasıl yapıldığını detaylı inceleyelim.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
İşte sizler için Swot analizinin 4 maddesini tek tek inceledik.
Strengths – Güçlü Yönleriniz
SWOT analizine ilk olarak güçlü yönlerinizi tespit ederek başlamalısınız. Güçlü yönleriniz, rakipleriniz ile kendinizi kıyasladığınız zaman onlardan daha iyi yaptığınız işler anlamına gelmektedir. Örneğin, ürün satışınız varsa, rakip ürünlerde olmayan bir özelliğiniz sizin güçlü yönünüzdür.
İşletmenizin güçlü yönlerini keşfetmek için şu soruları kendinize sormalı ve tarafsız yanıtlar vermelisiniz:
- İşletmemizi faklı kılan özellik/özelliklerimiz neler?
- Hangi faaliyetleri daha iyi yapıyoruz?
- Rakiplerimizden üstün olduğumuz yönlerimiz neler?
- Rakiplerimiz bizim hangi yönlerimizi güçlü görüyor?
- Rakipler ile kıyaslandığımızda avantajlarımız neler?
- Genel olarak avantajlı olduğumuz alanlar neler?
- Sahip olduğumuz kaynaklar neler?
Weakness – Zayıf Yönleriniz
Güçlü yönlerinizin tespitinden sonra hemen zayıf yönlerinizi de tespit etmelisiniz. Başarılı olmanızı engelleyen unsurları, hatalarınızı, sektörünüzün durumunu belirlemelisiniz. İşletmenizin zayıf yönlerini tespit etmek için şu soruları kendinize sormalısınız:
- Neleri kötü yapıyoruz?
- İşletmemizde neler eksik?
- Neleri iyileştirmemiz gerekiyor?
- Rakiplerimiz hangi alanlarda bizden daha iyi?
- Rakiplerimizin gözünde zayıf görülen yönlerimiz neler?
- Bizi zayıflatan unsurlar neler?
- Başarısız olduğumuz konular neler?
Opportunities – Fırsatlarınız
Fırsatların tespit edilmesi ve değerlendirilmesi çok hassas bir konudur. Çoğu zaman fırsatlar güçlü yönler ile karıştırılır. Ancak fırsatlar var olan durumunuz değil karşılaşacağınız ve sizi güçlü kılacak unsurlardır.
Fırsatlarınızı değerlendirme aşamasından sonra da sıkı takip etmeniz ve sizin yerinize bir rakibinizin faydalanmasına engel olmalısınız. İşletmenizin fırsatlarını tespit etmeniz için şu soruları sorabilirsiniz:
- Sektörümüzde ilginç neler yaşanıyor?
- Sektörümüzde fırsata dönüştürülecek konular neler?
- Mevcut pazarımız hariç hangi pazarlarda gelişmeler yaşanıyor?
- Rakiplerin farkında olmadığı konular ya da gelişmeler neler?
- Güçlü yönlerimizi nasıl fırsata çevirebiliriz?
Threats – Tehditler
İşletmenizin karşılaşacağı tehditleri saptamanız gerekli önlemleri almanızı sağlar. Bu sayede olumsuz bir durumdan bile az zararla ya da tehdidi fırsata çevirerek kurtulabilirsiniz.
Tehditleri tespit ederken sadece rakiplerinizi düşünmeniz sizi yanıltacaktır. Daha geniş bir bakış açısı ile olayları değerlendirmelisiniz. Tehditler de fırsatlar gibi hassas ve sürekli güncellenmesi gereken bir çalışma gerektirir. İşletmenize tehdit oluşturan durumları tespit etmek için şu sorulardan faydalanabilirsiniz:
- İşletmemize zarar verecek rakiplerimiz kimler?
- Sektörümüzde hangi sorunları yaşıyoruz? Bu sorunlar ileride de devam eder mi?
- Hangi konularda yanlış adım atabiliriz?
- Ürün ve hizmetlerimizin kalitesinde bir değişim yaşanıyor mu?
- Finansal sorunlarımız var mı?
- Küresel anlamda bir değişim bizi nasıl etkiler?
SWOT analizinde bulunan bu 4 bileşendeki sorulara verdiğiniz cevaplar size upuzun bir liste çıkaracaktır. Bu liste hali hazırda sizin stratejiniz anlamına gelmiyor. Bu liste ile mevcut stratejinizi güncelleyebilir ya da yeni bir strateji yaratabilirsiniz. SWOT analizi stratejinizi destekleyen bir çalışmadır, stratejinin kendisi değildir.
SWOT Analizi ve SEO İlişkisi
SWOT analizinde elde ettiğiniz sonuçlar işletmenizin online platformlardaki çalışmalarını da yönlendirecektir. Bu süreçte işletmenizin online duruşunu tespit edebilir ve geliştirmek ya da desteklemek için neler yapmanız gerektiğini oluşturabilirsiniz.
SWOT analizinde tespit ettiğiniz unsurlar SEO çalışmalarınızı belirler ve sosyal medya hesaplarınız, web siteniz, Google reklamlarınız, blog içerikleriniz gibi online varlıklarınız güncellenebilir ya da yeni çalışmalar yapılabilir.
İşletmenizin daha başarılı olması için SWOT analizi nedir, SWOT analizi nasıl uygulanmalı çok iyi bilmelisiniz ve düzenli aralıklarla bu analizleri gerçekleştirmelisiniz.
SEO hizmetimiz ile sizde Google’da ilk sayfaya yükselin!
Swot Analizi Ne Demektir?
Swot analizi bir işletmenizi fırsatlarını anlamak, zayıf ve güçlü yönlerini ölçümlemek adına kullandığı bir analiz türüdür.
Swot Analiz Parçaları Nelerdir?
Swot analizi 4 temel kol’a ayrılır. Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler.
Swot Neden Gereklidir?
Swot yapmak sektöre yeni giriş yapacak olan firmalar adına hayati önem taşır. Analizle yön belirlemek ve plan çizmek adına şarttır.