Bilgisayardan ekran görüntüsü alma nasıl yapılır? Sorusunu tüm işletim sistemleri için detaylarıyla anlattık. Aşağıdaki başlıklar üzerinden; Windows 10, Windows 8, Windows 8.1, Windows 7, Windows XP ve Mac Bilgisayarınızda ekran görüntüsü nasıl alacağınızı detaylarıyla bulabilirsiniz.
Ekran görüntüsü yani İngilizce kullanımı ile screen shot, telefonlarınız üzerinden kolayca kullanabildiğiniz bir özellik. Ancak aynı özellik bilgisayar üzerinde kullanılmak istenildiğinde, bunun nereden yapılacağını çoğu kişi bilmemektedir. Dolayısıyla, gerçekleştirmeye çalıştığı çoğu işlemleri de bu basit işlemi gerçekleştirememeleri nedeniyle aksamaktadır. Bu içeriğin sonunda, farklılaşan işletim sistemleri üzerinden, bilgisayardan nasıl ss alınır konusunu inceledik ve tüm aşamalarını detaylıca anlattık.
İşletim sistemi ne olursa olsun her model bilgisayardan ekran görüntüsü alma işlemi mümkün. Gerek işletim sisteminin içinde barındırdığı özellikler sayesinde gerekse güvenilir programlar sayesinde, screen shot alma işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, aşağıdaki başlıklar üzerinden hangisini tercih etmeniz gerektiğini yani bilgisayarınızın işletim sistemini bilmektir.
İçindekiler
MAC Üzerinden Ekran Görüntüsü Alma Nasıl Yapılır?
Mac üzerinde ekran alıntısı almak Windows işletim sistemleri için gerçekleştirilen ekran alıntısı alma işlemlerinden farklılık göstermektedir. Aşamaları takip ederek kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- Tüm Ekranın Görüntüsünü Almak İçin:
Klavyede; cmd + Shift + 3 yaparak ekranın görüntüsünü alabilirsiniz. Bu işlemi yaptığınızda otomatik olarak ekran fotoğrafı görüntüsü masaüstüne kaydolur.
- Ekranın Bir Kısmının Görüntüsünü Almak İçin:
Klavyede; cmd + Shift + 4 tuşlarına birlikte basın ve karşınıza çıkan imleç ile ekran görüntüsü almak istediğiniz alanı seçin, bu şekilde yine seçtiğiniz kısmın ekran görüntüsünü otomatik olarak masaüstüne kaydetmiş olacaksınız.
Windows’ta Ekran Görüntüsü Alma Nasıl Yapılır?
Windows XP, Windows 10, Windows 8 ve Windows 7 için ekran görüntüsü alma işlemini aşağıdaki maddeler ile kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Belirtilen işletim sistemleri için aynı aşamaları uygulayabilirsiniz.
- İlk olarak klavyenin en üst sırasında bulunan ‘Print Screen’ (PrtScn – PrtScrn) tuşuna basın, siz görmeseniz dahi, Print screen tuşuna bastığınız anda bilgisayarınız, tuşa bastığınız anda ekranın tümünü kopyalar ve hafızaya alır,
- Daha sonra, bilgisayarınızdan Paint uygulamasını açın, Paint’i bilgisayarınızda sol alt köşedeki arama kısmından ismini aratarak bulabilirsiniz.
- Paint uygulamasını açtıktan sonra, sol üstte bulunan ‘giriş’ bölümünden yapıştır seçeneğine tıklayarak veya CTRL + V yaparak, bilgisayarınızda aldığınız ekran görüntüsünü Paint’e eklemiş olursunuz.
- Son aşamada ise, yine sol üstte bulunan ‘dosya’ kısmından Farklı kaydet seçeneği ile aldığınız ekran görüntüsünü bilgisayarınızda istediğiniz bölüme kaydedebilirsiniz. Veya kaydetme işleminizi CTRL + S yaparak da kısa yoldan gerçekleştirebilir, karşınıza çıkan pencereden kaydedeceğiniz alanın seçimini yapabilirsiniz. Kaydedeceğiniz ekran görüntüsünü masaüstü seçimi yaparak veya bildiğiniz bir dosyanın seçimini yaparak kaydetme işlemini tamamlayabilirsiniz. Aksi takdirde kaydettiğiniz alanı bulamayabilirsiniz.
Gördüğünüz üzere; Windows 10, Windows 8, Windows 7 ve Windows XP işletim sisteminde olan tüm bilgisayarlarınızdan ekran fotoğrafı alma işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Bunlara ek olarak bir de Windows 10 işletim sistemine tanımlanmış olan ‘Ekran Alıntısı Aracı’ bulunmaktadır. Bilgisayarınızın sol altında bulunan arama çubuğundan ekran alıntısı aracını aratarak açabilirsiniz. Kullanımı son derece kolay olan ekran alıntısı aracını açmadan önce ekran alıntısı almak istediğiniz sayfanın üzerine gelin, daha sonra ekran alıntısı aracını açarak ‘yeni’ butonuna tıklayın. Ekran alıntısı almak istediğiniz kısmı seçerek kaydedebilirsiniz.
SEO ile ilgili tüm merak ettikleriniz, tüm güncel konuları ve uzman paylaşımlarımızı SEO destek kategorisi üzerinden bulabilirsiniz.